Saturday, 17 December 2016

Of annoying seniors,my ludicrous behaviour and the contradiction.

Seemingly,it is sorta long time no writing nevertheless have no time to,right?So am not going to luah apa I tak puas hati and whatnot,but to write just a lil-not-so-fantastic story that actually happened lately in our hostel.

What story?Sounds pretty interesting but..urm...what is it?

Oh well....tengok title pun tahu dah kot.Hahahaha.

Okay macam ni.Recently,there were something quite not right happened between the juniors and seniors.Something we can dub or consider like somewhat quarrel but I-dont-think-so kind of stuffs lah.

SAY WHAT ?? 

Yaa I know right ?

So nak dijadikan cerita,there is this one gang of seniors of which aku pun tatau apa masalah depa.Hahahaha.Cause the most bizarre fact was when they called us gangsters lah,penyangak bagai.I've never thought myself as gangsters pun selama ni.So this made me laugh so hard.Haha.

So this gang of seniors suka gila complain and condemn junior.Memang kalau boleh,semua benda kitorang buat ni ala kena tak kena la kat mata dorang.And this bukan je kena kat kami yang sem 3 ni,sem 1 apatah lagi.Making us seemed like a pathetic sophomore but they never realise the circumstances is otherwise.

And ada laa sorang akak hidung kembang a.k.a cave bak kata Puvan,ngahaha....yang memang kerja taknak datang meeting tapi complaint itu ini ibarat tin kosong,bak kata Naa.

Sebelum ni dia tak bayar and tak pergi dinner yang kitorang handle.And then dia and her retardo squads cakap kat staffs upm konon kitorang ni tak jemput depa la pastu makanan tak cukup la bagai.Nak dijadikan cerita,kebetulan ada classmate kitorang kat situ so dengar la everything depa kompelinkan.Hmm...prolly depa nak kita ni jemput depa macam anak raja gamaknya.

So tak berakhir kat situ.Masih lagi manusia yang sama....tak pergi meeting yang mana us ajk blok dah cakap soal mesin basuh yang rosak whatnot and how to handle this situation...like...terpaksa limitkan penggunaan mesin and pasang kunci and padlock so that the girls wont use the machine in a longer period of time.

So this so-called cave girl complaint about how she couldnt wash her clothes in as much as mesin punya pintu bilik kena lock.Hampeh.Bila kitorang terang why and why,dia cakap as if kitorang ni menyusahkan dia lah pulak.Masa tu us macam masih boleh cakap baik baik lagi eventho dah menyampah tahap nak mampus dengan perangai si polan ni.Hahaha.


And then one day....since budak diploma balik bercuti,blok kitorang budak degree ni memang jadi syurga kucinglah kisahnya....So hal banyak tahi kucen tu memang tak payah cerita laa.Hahaha....And budak jiran aku ni memang malang la...sebab depan bilik dia jadi port tempat kucing berak.So sebab tak tahan,dia pun ngadu of what cara and ikhtiar lain lagi nak buat sebab kucing tetap berak depan bilik dorang.Aduh kesiannya.

So us ajk yang sem3 ni la malam tu tolong tangkap kucing kucing ni nak letak luar because that was the only solution we could think of.

And esoknya ada sedikit salah faham berlaku.Aku antara manusia yang terlibat la dalam perbalahan tu.Pendek kata,aku sebenarnya yang mulakan.Hahahahahaha...bangang la kau Pika.

So this one kakak macam persoal tentang kenapa kitorang buang kucing tu tanpa soal selidik kewujudan anak dia.Kitorang pun baru tau pagi esok lepas buang kucing tu (hari pergaduhan) yang kucing tu ada anak.Sebabnya masa kitorang bersusah payah nak tangkap kucing tu,tanya banyak kali,semua senior kata tak ada anak.So salah siapa?Okay tak ada siapa pun yang salah so benda ni tak perlu kecoh pun.Yaa aku mengaku aku salah sebab kurang ajar gila masa tu...dengan tangan menggigil aku taip macam ni (tahan marah),

".....Bukan berat bontot nak mampus reti komplain tapi tak reti tolong....'

Sth liddat la aku pun tak ingat sebab dah delete conversation.And then start la perbalahan antara batch sem 3 and sem 6.Tapi bagi kitorang sem3,sebab dah mintak maaf,cukuplah takat tu.Okay aku pun dah mintak maaf okay kat akak tu personally.Aku dm dia kat whatsapp.And she seemed okay and said sorry to....being thankful because aku and mai rela hati nak jaga anak anak kucing tu afterwards.See?At least we took responsibility onto these poor kittens,bukan takat menyalak macam anjing.

But then kecoh2 pasal budak budak sem5 ni tadi duk update pasal kitorang bagai...ragging konon...macam lan jiao.So memang jadi tersebar la kes gaduh ni.Benda ni bagi aku,,macam dorang nak tunjuk kebodohan dorang sendiri.


And terbaru paling best,depa suruh kitorang diam...macam....

'Tolong jangan bising boleh?'

Kitorang masing masing reply.....'Boleh!'

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHA.

Okay lepas tu macam biasa,dorang update FB.Haih.....kalau nak tegur elok elok,apa kata habaq ja mai face to face.Kitorang ni menerima teguran okay.Plus correction,please tolong sikit...selama ni BATCH KITORANG TAK PERNAH MENYALAK PUN KALAU ADA BUDAK BISING.Tak pernah okay.Yang bising selalu budak fyp and kitorang pun faham dorang busy dengan project.Tak kisah pun.....so....apa kata korang?

That is all fromme for today.Hahahaha.SEE YA NEXT TAIMAAA...




Saturday, 23 July 2016

SELAMAT HARI RAYA!

Hai gaiss!Sihat?How was your day and how is it now?So Pika taknak cerita banyak this time,I just wanna share my raya pictures and activities I had done sepanjang cuti sem ni.

Accompanied mak shopping and whatnot,went to see her skin specialist and even accompanied her to PPD for her work.




Went raya with ex schoolmates and bestfriends.




Lepak with friends.




So that is all from me for today.bye!!!!


Assalamualaikum geng!Hahaha.Alhamdulillah aku dah selamat sampai di rumah walaupun macam mcam benda jadi sepanjang on the way ke Johor dari Bintulu ke KLIA.Tapi bagi aku memang great memory la sebab semuanya aku alami dengan kawan kawan.Heeee..

Bermula malam nak balik tu,aku dengan roommate a.k.a Cik Imanino sibuk packing barang dalam luggage sambil bukak lagu raya kat lappy.Meriah siot.Yang aku si gatal kaki ni pulak,macam biasalaa,berulang alik gi bilik ifah la,gi bilik Naa pastu gi bilik Ummi.Hahaha.Boring la melekat je kemas barang.At least kalau aku gi bilik orang,dapat makan pwee.Kehkeh.



Masa tu rasa tak sabar nak balik but ada la jugak rasa sedih.Pasni dah takleh buka sama sama,lepak bilik TV sama sama.Buat benda bodo sama sama.Haha.Takpe Pika,3 bulan je.
So keesokannya tu sambung balik kemas lagi sikit bilik kasi clear.Flight aku dengan Iman malam pukul 7.45.Dikpi and Pyza pada hari yang sama but dorang naik MAS flight tengah hari.So tengah hari tu depa balik dulu.Huuu.Ifah pun balik sekali flight dengan aku.Memang dah janji nak turun sekali laa.

Maka tibalah masa untuk kitorang turun sebab siapa yang balik pada tarikh aku balik ni,UPM sediakan bas.Tapi tulah,aku telah memberikan kesusahan kepada orang orang lain yang sekali flight dengan aku.Wakakakaka…Kenapa?Sebab masa book,aku check in luggage 20 kg.Bwah!Pika kau nak pindah terus uni tak balik balik ke apa?Haha.Ngekla aku ni.

Nak dijadikan cerita,disebabkan tindakan aku tu,aku terpaksa bawak balik 2 luggage,satu besar yang aku nak bubuh dalam kargo,and satu kecik yang aku bawak sekali masuk plane.Tapi yang besar tulah payah,bapak berat aku kata kat kau.Tapi aku isi baju je kot,baju baju yang aku tak pakai,nak bawak balik rumah.Hahaha.Macam buh batu bata je beratnya.

Yang flight dengan aku haritu kalau batch aku are Ifah,Imanino,Kayathri,Cheong,Lai,Daus and Nik.Batch senior pulak si Kucai,Haziq,Kak Ayn,Kak Akmal,Leslie,Anipp and Kak Mira.
Masa nak turun tu memang sumpah seranah la si Iman dengan Kaya nak tolong tarik luggage aku sebab berat nak mampos.Hahaha.Kekekek.Tapi sumpah aku terharu dengan korang sebab tolong.Nanti balik Bintulu aku lanje Mee Kolok tau.

And then sampai airport,aku pun nak pergi check in baggage.Guess what?Beg aku lebih 20 kg siot.22 kg something.Adoi.Dahlaa kat tangan ada 50 hengget je.

“So miss,are you going to pay or just reduce the stuffs in there?”

Hmm… “Guess I’ll pay.”

“Ya sure.The payment should be up to 100 MYR ya know?”

Rasanya penjaga kaunter ni tau aku student (berdasarkan height aku yg Nampak sangat bawah 150) and tak mampu afford sebanyak tu.

“Ohh really?Then I kurangkan baranglaa.Hehe”

Aku pun dengan penuh usaha Tarik beg ke tepi kaunter sambil berhati hati bukak luggage.Iyala,,banyak barang yang perlu dicensor kat dalam tu.Maka aku keluarkan satu satu,barang tu nanti nak pindah ke beg satu lagi.Aku terpaksa gak letak pencil case,kek lapis dengan novel Looking for Alaska dalam satu plastic.Hand carry.Lepastu pergi timbang balik,tengok dah tinggal 18 kg je,Alhamdulillah.Lega.

Nik pulak belanja buka masa kat airport.Masa tu duduk sebaris dari kiri,Ifah,Haziq,Kucai,Daus,aku,Iman dengan Nik,dah macam orang gelandangan,buka sesame.Yelah,boarding time dalam pukul 7 lebih maka terpaksa la buka camtu.Kucai baca doa (sebab dia budak surau),kitorang aminkan.Oh ya lupa pulak.Kudos to Daus too sebab tolong bawakkan novel aku.Haha.


“First time rasa ceni,”Kata Daus.

“Haa,maksud kau?”

“Buka puasa ceni.” I see.

Kitorang buka ringan je,takat minum air,kurma dengan keropok.Nak makan berat pun dah nak waktu boarding.Except Kucai,sempat pulak dia buat maggi cup.Hahaha.Habis makan je,aku dengan Iman terkedek kedek pergi dekat kaya,cheong and Lai.

Nak dipendekkan cerita,masa boarding time,aku punye kelam kabut nak potong line sekumpulan bangla(mungkin bukan bangla tapi Nampak macam bangla) sebab nak cepat cepat naik flight.Aku punya kelam kabut sampai terlepas pandang ada barang yang aku tertinggal.Lupa nak amik.Huwaa…Kesinambungan ceritanya….

Masa dalam flight,aku tersengih je sebab tak sabar nak balik…Sengih punya sengih,tiba tiba otak teringat.Rasa macam ada something tak kena…Apa ek?Hmm….JengJengJeng.Rupanya aku tertinggal plastik yang berisi kek,novel and pencil case tu.Mula mula aku takat monyok je sebab tak dapat nak merasa kek tu.But then monyok aku double sebab baru aku teringat,time exam,aku buh IC dalam pencil case.Oh,shit’s become real.Tuhan je tahu berapa kali aku mencarut dalam hati time tu.Nak nangis air mata darah sekalipun,nasi dah jadi bubur…Bubur pun dah kering bak kata Dr.Yiu Pang.

Memang sepanjang 2 jam dalam kapal terbang tu aku mengantuk tapi lansung tak boleh tidur sebab dok pikirkan nasib IC aku tu…..What if kena curik bangla yang aku dengki sangat tu?......What if any pengebom or terrorist copet?.....Macam macam aku pikir.Ahh stress ar.

Nasib masa sampai KL tu maa ayah tak marah,Cuma ajak gi report jela.At least kalau ada orang guna IC aku buat dajal,authorities tau itu bukan aku.Hahaha.So then aku pun dijemput family pulang.Sampai rumah aku pun enjiy life macam tak ada apa jadi.

Rutin harian,duduk rumah sesorang sebab maa ayah gi kerja,asan ucin ain gi sekolah.Masa tengah lepak lepak tengok tv tu dapat call pulak.It was Bintulu airport!Dorang kata ada achik cleaner tolong simpankan IC.Aku bersyukur gila.Thought that as a payback.Kenapa?Nanti aku cerita kat episode yang akan dating.Jangan lupa datang blogwalking ke bloh hakuu.Byeeeee!!!

Wednesday, 22 June 2016

Study week,Ramadan and Finals !

HI GUYSSSS !!!!!

I know it has been a while right?So today aku nak cerita serba sedikit tentang apa yang berlaku sepanjang study week yang juga berlansung selama bulan Ramadan ni.Ramadan di perantauan,Ramadan di Borneo!hehe.

Actually tak ada apa sangat pun nak diceritakan.Cuma banyak gak benda jadi sepanjang bulan ni.Apa events sepanjang bulan Jun ni?Okay,lemme tell ya a bit kay.

(1)  My Birthday.

Not that special after all.Hahaha.Lagi lagi celebrate sesorang tanpa family kat sini,but still I appreciate what my friends had got for me like...super cute cake from Wawa,Naa and Etiey.Lagipun masa tu Pyza,Dikpoo and Along balik semenanjung.:( But It was okay laa.Haha.

(2) A Very Happy Study Week With Le friends and Happy Sahoor Too.

Part yang ni laa yang paling aku suka.ahaha.Sebab bilik TV tu memang kitorang conquer sepanjang study week ni,sebelum ni tak berpeluang pun eversince senior yang menguasai territory.Hahahaha.So wgo cares rite,as if bilik tu depa punya.Aku,Naa,Waa endek,Pyza,Dikpi and Etiey study sambil tengok TV kat situ sampai subuh.Sahur kat situ,Pyza masak Samyang ramen wahtsoever.Haha.So then,biasalaa orang kalau tak puas hati kan.Tiba tiba ada senior mengadu kat batch kitorang yang kononnya kitorang bising laa and sejak kitorang lepak bilik TV,the place turned out dirty and nasty.Of course laa kitorang bengang sebab selama ni pun dorang tinggal sampah sarap plus makanan whatnot kitorang yang tolong kutip.Hailoh hailoh.

(3) Ili Nabilah Balik Malaysia !!!

My bestfriend zaman sekolah yang baru habiskan foundation dekat Seoul National University will be coming home for holiday this Eid ! I am so happy that I miss her a lot and tak sabar sangat sangat nak jumpa! Arghh !!

So then,buat sementara ni,habis final ingat nak kerja as cikgu sementara which is cikgu sandaran kat sekolah Ain.At least,boleh tolong tengok tengokkan budak kecik tu.Hehe.

Speaking of finals and exam paper,something quite funny just happened this morning.Ahahaha.Imagine laa,time tengah exam boleh pulak exam hall berasap sebab ada litar pintas.So kitorang terpaksa pindah pusat peperiksaan.And masa tu laa sempat bincang jawapan jawapan soalan exam tadi.Hahahaha.Funny.

Well,guess that is all for today.Good luck too guys in you life,Happy Ramadan Kareem and happy upcoming Eid.With love,Fieqa.






Saturday, 7 May 2016

Midsem break.

Hi guys!!We meet again.It has been a while again.Hahaha.Like..yeah,I do not have the chance to write eventhough a teensy because of my pack schedule.So I want to share with you of what I had been doing last monh,if it wasn't my semester...excuse me,my mid semester break.Yeepi!




So anyway,my midsem break happened to be as short as only a week vacation,and in as much as that,It did not feel that exciting after all.

I did not do much too during the holiday since mom and pop were busy with their works except that I spent a lot with mom,going to clinic and whatnot,She was not that well with her health at that time.So instead of going out like I usually do,I had to take care of her and spent all of the time in my room,drawing.






Seemed boring,huh?But yeah,that is all that I can do...Cause I am used to be alone and my bestfriends are only my paintings and my artworks.How sad my life is but wonderful to me.Me and my lil own universe.

Sunday, 20 March 2016

Tsubaki Chou Lonely Planet

Less than 3 days huh??But I have already posted this approximately less than 3 hours.Hahaha.

So anyway,I am going to do some review on one of the comic I have read during sem break.The title is as I have mentioned above.

For me,this story is kinda exciting since it is not just a typical love story I frequently read.So,it is not that corny.


Kyaa!Sensei is so handsome!

The story is about a highschool girl named Ohno Fumi who has to struggle finding works to pay back her father's debt.She then is sent to be a maid to a house in Tsubaki Chou resident.There,she meets Kibikino Sensei who is a novelist and also the landlord of the house.Their love story starts once they're living together.Sounds cliche,huh?But I recommend you guys to read it first.Don't judge a story by it's synopsis.Hahaha. xD

So that is all for today.See you guys later.



What do I do during semester break?

Hello peeps!It has been a while huh?

So there,I'm going to share some photos during my first semester break.I did nothing much at that time.Just some shopping with my friends,watched movies,eat,sleep,eat,sleep...read manga,tidied up my room,eat,sleep,eat,sleep...I don't even know when will it comes to an end.Hahaha.


Visiting my gramps at Kampung.


Went swimming at Melaka ( Tanjung Bidara )



Hanging out with friends.


I also successfully sold all of my totebags.I had so much fun finishing them in as much as drawing is my hobby.


So that is all for today,I guess.Will be continued in less than 3 days.Hahaha.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...