Monday, 21 December 2015

Ain My Bucuk.

Assalamualaikum W.B.T ;)


Entah kenapa,sebab rindu mungkin,aku rasa aku nak tulis entri ni.Okay,this time,it is about my mischievious little sister,Siti Nur Ainarifah or whom I always dub as Ain.She's kinda cheeky and sorta reckless,yet as time passes by,my love towards her grows stronger.

Tipulah kalau aku tak pernah iri hati dengan dia.Maybe jarak umur aku dengan dia sendiri 11 tahun,sangat jauh.Ditambah pula aku anak sulong dan dia anak bongsu,maka layanan terhadap kitorang pun berbeza.Walaupun kekadang aku annoyed dengan Ain...probably kekadang aku rasa macam,dia dapat apa je dia mintak.Compared to aku yang lepas setahun lahir terus dapat adik lelaki(Dinie).

Tapi sebenarnya tak. :)

Mak ayah tak pernah terlebih terkurang dalam agihkan kasih sayang antara kami adik beradik.If mak balik kerja penat,dia tetap belikan goreng pisang,bagi kitorang makan.If mak and ayah cikgu kat sekolah menengah,ajar dua subjek berbeza...balik rumah,dorang ialah guru kepada kitorang.Terutamanya dalam bab mengingatkan kitorang bahawa urusan dunia tak sepenting urusan akhirat.

"Akak,tutup TV,maghrib.Solat jom."

"Asan,Usin,jangan lupa baca Al-Quran."

"Akak dah yassin?"

Berbalik kepada cerita Ain.Pernah sekali,masa baru habis matrik,setiap kali Sabtu,aku kena teman mak pergi mall sebab mak kena pergi buat rawatan kat New York Skin Center.And frequently,I didn't come alone.Apparently,mak wanted me to look after ain while she's doing an appointment with one of the staffs there.And yes,of course,sometimes it annoyed me.Ain would turn out aggresive when she didn't get what she wanted.

Sampailah satu hari ni,aku bawak dia tengok wayang pun dia meragam.So aku decided nak bawak dia pergi kedai buku Popular.Sebabnya,aku tahu Ain macam aku,ulat buku.Walaupun masa tu dia baru darjah satu,dia dah pandai membaca.

Entah macam mana,aku rasa perbuatan aku ni aku takkan maafkan sampai bila bila.Mula mula aku bawak dia ke bahagian buku untuk kanak kanak.1 minit....2 minit......*menguap*....5 minit....And poof!Aku hilang.Hahaha.Aku tinggalkan ain yang leka membaca komik Disney untuk pergi meninjau English novels.Lamalah jugak aku lepas situ,baru aku teringat pasal Ain.Ya Allah!

Cepat cepat aku lari ke bahagian buku kanak kanak.Ain tak ada!!Aku kaget lagikan cuak.Kiri kanan kepala aku teleng and pusing sebab nak cari Ain.Ya Allah.Mak mesti marah gila.Dahlah Popular tu besar,Allahu.Memang berpusing gak aku mencari.Kemudian,aku buat keputusan untuk cari dia kat semua outlets kat mall tu.Lelah aku mencari.

Ya Allah,selamatkan adik aku.Penat,aku berjalan perlahan ke kedai Popular semula.Mata kuyu ni akhirnya spotted Ain tengah menangis kat bahagian alat tulis,perlahan dia menangis,macam cari someone.Allahuakhbar,Dia je tahu berapa kali aku panjat syukur.Terus aku lari ke Ain,peluk dia.

"Ain,akak mintak maaf,Akak tak buat lagi,akak janji."

Sungguh,aku menyesal.Takkan aku buat lagi.Dulu aku yang nak sangat adik perempuan,tapi bila dah dapat,boleh pulak aku buat camtu.*Tampar diri sendiri*Hahaha.Tapi senang je nak bagi Ain berhenti menangis.Bagi gula gula,masukkan duit ke mesin urut and suruh dia rehat berangan kat situ.

Akak sayang ain.Akak rindu ain.4 bulan kat Borneo,akak tak sabar nak balik cium Ain.Benar,you'll never miss the water till the well runs dry.Akak dengar cerita dari mak,Ain dapat nombor 1 dari 4 kelas of hundreds students.Tahniah sayang.Ingat,Hadza min fadhli Rabb.Belajar pandai pandai sampai jadi engineer ya?Eventhough mak nak Ain jadi doktor.Hahaha.

That is all for today.Wassalam.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...