Thursday, 24 December 2015

Raining season in Bintulu.

Assalamualaikum guys.Wink wink. ;)

I just want to share with you guys of how cool and soothing it is here when little less downpour starts.Eversince Bintulu is located on a highly latituded place,we get the experience like smokes getting out of our mouths once we want to speak out something.And yeah,it is damn cool.



After all,it is already christmas eve.I guess it is not that peculiar,well....they used to say that during christmas,the wheather became cold and whatnot.I did not get the idea,but then I just nodded to please them.Islam teaches us to respect others anyway. ;)

Okay that is all for today.See ya later.

Monday, 21 December 2015

Ain My Bucuk.

Assalamualaikum W.B.T ;)


Entah kenapa,sebab rindu mungkin,aku rasa aku nak tulis entri ni.Okay,this time,it is about my mischievious little sister,Siti Nur Ainarifah or whom I always dub as Ain.She's kinda cheeky and sorta reckless,yet as time passes by,my love towards her grows stronger.

Tipulah kalau aku tak pernah iri hati dengan dia.Maybe jarak umur aku dengan dia sendiri 11 tahun,sangat jauh.Ditambah pula aku anak sulong dan dia anak bongsu,maka layanan terhadap kitorang pun berbeza.Walaupun kekadang aku annoyed dengan Ain...probably kekadang aku rasa macam,dia dapat apa je dia mintak.Compared to aku yang lepas setahun lahir terus dapat adik lelaki(Dinie).

Tapi sebenarnya tak. :)

Mak ayah tak pernah terlebih terkurang dalam agihkan kasih sayang antara kami adik beradik.If mak balik kerja penat,dia tetap belikan goreng pisang,bagi kitorang makan.If mak and ayah cikgu kat sekolah menengah,ajar dua subjek berbeza...balik rumah,dorang ialah guru kepada kitorang.Terutamanya dalam bab mengingatkan kitorang bahawa urusan dunia tak sepenting urusan akhirat.

"Akak,tutup TV,maghrib.Solat jom."

"Asan,Usin,jangan lupa baca Al-Quran."

"Akak dah yassin?"

Berbalik kepada cerita Ain.Pernah sekali,masa baru habis matrik,setiap kali Sabtu,aku kena teman mak pergi mall sebab mak kena pergi buat rawatan kat New York Skin Center.And frequently,I didn't come alone.Apparently,mak wanted me to look after ain while she's doing an appointment with one of the staffs there.And yes,of course,sometimes it annoyed me.Ain would turn out aggresive when she didn't get what she wanted.

Sampailah satu hari ni,aku bawak dia tengok wayang pun dia meragam.So aku decided nak bawak dia pergi kedai buku Popular.Sebabnya,aku tahu Ain macam aku,ulat buku.Walaupun masa tu dia baru darjah satu,dia dah pandai membaca.

Entah macam mana,aku rasa perbuatan aku ni aku takkan maafkan sampai bila bila.Mula mula aku bawak dia ke bahagian buku untuk kanak kanak.1 minit....2 minit......*menguap*....5 minit....And poof!Aku hilang.Hahaha.Aku tinggalkan ain yang leka membaca komik Disney untuk pergi meninjau English novels.Lamalah jugak aku lepas situ,baru aku teringat pasal Ain.Ya Allah!

Cepat cepat aku lari ke bahagian buku kanak kanak.Ain tak ada!!Aku kaget lagikan cuak.Kiri kanan kepala aku teleng and pusing sebab nak cari Ain.Ya Allah.Mak mesti marah gila.Dahlah Popular tu besar,Allahu.Memang berpusing gak aku mencari.Kemudian,aku buat keputusan untuk cari dia kat semua outlets kat mall tu.Lelah aku mencari.

Ya Allah,selamatkan adik aku.Penat,aku berjalan perlahan ke kedai Popular semula.Mata kuyu ni akhirnya spotted Ain tengah menangis kat bahagian alat tulis,perlahan dia menangis,macam cari someone.Allahuakhbar,Dia je tahu berapa kali aku panjat syukur.Terus aku lari ke Ain,peluk dia.

"Ain,akak mintak maaf,Akak tak buat lagi,akak janji."

Sungguh,aku menyesal.Takkan aku buat lagi.Dulu aku yang nak sangat adik perempuan,tapi bila dah dapat,boleh pulak aku buat camtu.*Tampar diri sendiri*Hahaha.Tapi senang je nak bagi Ain berhenti menangis.Bagi gula gula,masukkan duit ke mesin urut and suruh dia rehat berangan kat situ.

Akak sayang ain.Akak rindu ain.4 bulan kat Borneo,akak tak sabar nak balik cium Ain.Benar,you'll never miss the water till the well runs dry.Akak dengar cerita dari mak,Ain dapat nombor 1 dari 4 kelas of hundreds students.Tahniah sayang.Ingat,Hadza min fadhli Rabb.Belajar pandai pandai sampai jadi engineer ya?Eventhough mak nak Ain jadi doktor.Hahaha.

That is all for today.Wassalam.



Thursday, 17 December 2015

Final,Cuti Dan Family!

Assalamualaikum,alhamdulillah masih bernafas pagi ini,jantung masih mampu mengepam darah ke seluruh tubuh.Syukur ke hadrat Ilahi.

Post harini tak panjang mana pun,seemingly.Just nak inform bahawasanya 4 bulan Afiqah di Borneo bakal berakhir tak lama lagi.Tiket flight pun dah beli and dalam minda cuma nampak muka mak dan ayah,tak payah kata betapa rindunya aku kat dorang,ya Rabbi.

And ni pun baru selesai revise applied statistics and T-tests exercises.Final ada lagi dua minggu.Allahumma yassir wala tuassir.Aku dah cuba,yang lain giliran Dia.Alhamdulillah setakat ni,tak pernah Dia tak tolong.Walaupun cuma satu soalan,semuanya datang dari Dia.

Hujan lebat tak lebat kat luar.

Alhamdulillah
Alhamdulillah
Alhamdulillah

Pagi sunyi dan tenang.

Allahuakhbar
Allahuakhbar
Allahuakhbar

Langit mendung,udara sejuk bukit di Bintulu.

Subhanallah
Subhanallah
Subhanallah

Okaylah.Nak habiskan saki baki sem1 degree ni dulu ya.Nanti cuti sebulan,tiap tiap hari kite update.

Tuesday, 15 December 2015

Assalamualaikum guys!!Ahaks.Harini just nak share gambar sepanjang lab test berlansung.Supposedly rasa takut tapi kitorang sempat lagi selpie wepie.Hahaha.




Saturday, 5 December 2015

Kisah Cinta Si Musang Pendek.(Part 1)

ROTFL.Okay,jujur cakap,this is the funniest tajuk I've ever written.Kekekkeke. *Guling guling atas katil* Anyway,tetiba rasa nak menulis setelah sekian lama tak tulis.Bukak bukak dashboard,benda ni je hok terlintas kat kepala.Dengan bilik sunyi,si Pyza dok buat taik mata lagi kat katil sana,Katil Aten krik krik sebab pukul 5 pagi tadi dia dah bergerak ke Sabah untuk Jesselton Debate Open,ditambah dengan cuaca hujan kat luar,memang sesuai lah kalau aku nak tulis tajuk ni.And eversince blog ni pun tak se-open blog lama aku,takpelah kut kalau aku nak story sekalipun.Hee.



Okay,kisah dia macam ni.Eversince aku ni takdelah cantik and just biasa biasa macam budak budak lain (except that I've Siamese blood in me),aku ni masa zaman sekolah tak pernah pun lah terlibat dengan hal cintan cintun ni.Cuma masa form 3,aku adelah berkawan dengan orang tu orang ni,cinta monyet kan?So semuanya tak menjadi.Hahahaha.Aku start kapel lepas SPM,tapi bila aku masuk matrik,mamat tu tinggalkan aku dengan awek kolej dia TT.Aku malas nak cerita perihal kapel ni sebab aku tak berapa suka pun kapel mapel tapel waffle trang tang tang and eventho aku sendiri pernah kapel,and pendek cerita,sekali lepas SPM,dua kali masa kat matrik.Yang lain semua tak serius so aku consider berkawan je.


And sampai sekaranglah aku single.Sebab aku rasa kapel tu sendiri adalah satu benda yang merepek.And masa tu aku berpegang teguh kepada falsafah 'Boys're stupid,throw rocks at them.'Maybe sebab depan mata aku sendiri,aku nampak lelaki tu jahat...sampai aku jadi takut nak kahwin.And somehow,ade pulak sorang kawan laki aku ni boleh detect,"Kau ni mesti ada sejarah dengan laki kan?Sebab tu kau behave macam ni."Huh???Okay,technically dia hebat,sebab boleh tau,but rahsia family aku cuma Allah and beberapa kawan yang aku betul betul percaya je pegang.

And sejak tu hingga sekarang,lelaki yang aku manja,rely on,and nakal with are 3 orang adik lelaki aku yang masing masing pada tahun 2015 ni berusia 18 tahun(Dinie),dan si kembar yang baru habis pt3(Asan dan Usin).Aku sayang dorang ni lebih dari aku sayang ayah aku sendiri.Hahaha.

So anyway,moh le kita terus ke topik utama kita.Aku nak tekankan lebih kepada 'crush' sebenarnya.HikHik.


Crush Zaman Sekolah Menengah

Yang ni aku panggil dia Capital S.Hahaha.And yang lawaknya,sampai sekarang,takde sorang pun member zaman sekolah aku yang tau aku minat kat dia kecuali Allah,Dinie and sorang kawan baik aku nama Ili.Sekarang Ili dah kat korea,kalau korang nak tau kisah dia,boleh pergi ke http://ili-96.blogspot.my/.So anyway,aku start suke dia masa form 2.Kitorang sekelasHahaha.Tapi masa tu aku tak boleh nak reveal perasaan aku ni sebab dia pun ade minat kat sorang lagi classmate aku ni.Aku panggil dia snowwhite sebab dia putih and cantik macam snowwhite.

Kenapa aku minat capital S?Dia hensem?Tak...lansung tak.Jujur cakap,aku ni bukan spesies perempuan merenyan yang minat kat set set sado and ada rupa je.Aku bukan macam tu.Masa tu aku dapat tau dia minat Snowwhite dari darjah dua,walaupun snowwhite tak balas cinta dia,dia masih suka Snowwhite.Aku jadi kagum.Bapak setia mamat ni.Tapi dari kagum,lama lama jadi suka.Entah kenapa.Ditambah pulak dia suka budak budak.

So kitorang pun berkawan jelah macam biasa.Kadang kadang perit jugaklah sebab bertepuk sebelah tangan.LoL.And lagi perit sebab aku rapat jugak dengan snowwhite.Dia rajin bercerita tentang this and that.

Nak dijadikan cerita,masa form 4,right after dapat result,si Snowwhite ni dapat tau yang dia dapat tawaran ke Seseri kat KL.Maka dia akan berpindah sekolah lah.Sejak Snowwhite and 20 classmates aku yang lain pindah ke SBP and MRSM,yang tinggal kat kelas cuma 26 orang termasuklah aku dengan capital S.Dan sejak tu dia banyak tegur aku,maybe sebab skop jumlah kelas tu sendiri makin sikit,jadi masing masing rapat antara satu sama lain.Boleh dikatakan masa tu aku bahagialah jugak.Bhahaha.

Masa tu,budak kelas Bestari ni nama dia Zaty(Nama kelas aku Karisma,kelas no 1,Bestari kelas no 2),minat kat budak kelas aku,si Najmi.Lepas sebulan lebih,dia dapat tau Najmi nak pindah Sekolah sains BP as second intake student.And petang tu aku,Zaty and Ili lepak sesama kat library.Zaty start cerita pasal najmi and tunjuk kat kitorang dm depa dua kat Twitter.
"Aku dah confess,"Kata Zaty.Aku dengan Ili rahang jatuh bawah.Seriously??
"Kau betul betul Ty?'Aku kerut kening.
"Betul,serious tak tipu."Zati sengih."Aku bagitau dia petang semalam.Nak tau tak dia punya respon apa and apa dia cakap?"
"Of course nak!"
"Dia terkejut."Zaty pandang bawah,tenung kasut sekolah Converse dia.Tersipu sipu malu sebelum dia mengangkat semula muka memandang kitorang.
"Dia kata selama ni pun dia suka aku."

Balik rumah,aku terasa kagum dengan Zaty.Aku macam,wow!Beraninya dia.Maybe aku patut buat benda sama...tapi bila?Hmm..

Hari isnin tu,aku duduk mencari Capital S,tapi aku lansung tak nampak dia sepanjang perhimpunan.Yelah,capital S kan pengawas.Tapi hari tu aku lansung tak nampak dia macam selalu.Mana pergi dia?Persoalan aku akhirnya terjawab masa kelas biologi.Cikgu Salasiah mengajar macam biasa.Tiba tiba...

"Mana ***** ?"
"Dah pindah cikgu."
"Ohh ye,saya lupa.MRSM kan?"
"Ye cikgu,second intake."

Bapak ah.Masa tu Allah je tahu betapa terkejut natang beruknya aku.Sampai menggigil kaki.hahahaha.Macam lawak kan?Tapi ni betul okay.Sampai lah au balik rumah,aku masuk bilik,kunci pintu and nangis.Hmm...Sedih,tak sempat nak confess,dia dah blah dulu.Hahaha.Memang nasib aku kot.Sebab tu aku kata,perit cinta bertepuk sebelah tangan.Hahaha.

So takat tu je aku nak cerita pasal crush aku zaman sekolah.Akan bersambung di post akan datang.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...